Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Για την κατάθεση αιτημάτων στο δημοτικό συμβούλιο και τη συνάντηση με τον ΟΠΑΚΜ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΚΜ
Την Τρίτη 3/6/14 μέλη του συλλόγου κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο αιτήματα υπογεγραμμένα από γονείς-δημότες (βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας goneisprosxolikipallini.blogspot.gr) για να ληφθούν αποφάσεις προς όφελος των παιδιών μας. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να μας παραπέμψει για όλα στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Παλλήνης (ΟΠΑΚΜ) κ. Μαντζώρο, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/6/14 μεταξύ του Δ.Σ. του συλλόγου μας, του προέδρου του ΟΠΑΚΜ και του μέλους κου. Σταματίου. Θα επιμείνουμε να συζητηθούν τα αιτήματά μας στο αρμόδιο για αυτά δημοτικό συμβούλιο. Τη Δευτέρα 16/6/14 καταθέσαμε πάντως ειδικό αίτημα για την κατά νόμο συμμετοχή της εκλεγμένης εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. του ΟΠΑΚΜ.
Η συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΟΠΑΚΜ έγινε σε κλίμα συνεργασίας. Τα αιτήματα που θέσαμε ως πρωτεύοντα ήταν τα εξής:
1)    Δικαίωμα ΌΛΩΝ των δημοτών του Δήμου Παλλήνης και όμορων δήμων να καταθέσουν αίτηση, όπως προβλέπει και η νομοθεσία. Συμφωνήθηκε ότι, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται δύο, ένας ή κανένας γονέας, θα καταθέτουν αίτηση χωρίς οικονομική ή άλλη προϋπόθεση.
2)    Παράταση περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων. Δόθηκε ως τις 20 Ιουνίου.
3)    Να γίνουν δεκτά τα εκκαθαριστικά του 2014 (χρήση 2013). Η μείωση των εισοδημάτων μας είναι μεγάλη και πρέπει να χρησιμοποιείται η τρέχουσα εικόνα, όπως εξάλλου γινόταν πάντα. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ δεσμεύτηκαν να ζητήσουν εκτός των εκκαθαριστικών 2013 (χρήσης 2012), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, και αυτά του 2014 (χρήση 2013).
4)    Διαφάνεια στη μοριοδότηση των αιτήσεων. Πρέπει να δημοσιοποιούνται και να αιτιολογούνται σαφώς τα μόρια των αιτήσεων. Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει συνεδρίαση του οργανισμού με συμμετοχή του συλλόγου μας για τον τρόπο μοριοδότησης και όλα τα υπόλοιπα αιτήματά μας.
5)    Μείωση των τροφείων. Τα τροφεία μας είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι Δήμοι, είτε όμοροι, είτε όχι, μερικοί μάλιστα ακριβότερων περιοχών, παρέχουν ίδιες ή καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερα ή καθόλου τροφεία. Καταστατικός μας στόχος είναι η παροχή ποιοτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ επικαλέστηκαν έλλειψη πόρων. Ο σύλλογος, ως πρώτο βήμα διεκδίκησης του καταστατικού του στόχου, θα καταθέσει πρόταση μείωσης των τροφείων.
6)    Υπηρεσίες παιδιάτρου, παιδοδιατροφολόγου, παιδοψυχολόγου και τεχνικού ασφαλείαςΓια τα γεύματα ανέφεραν ότι οι δοσολογίες ορίζονται από οδηγίες του Υπουργείου. Συμφωνήθηκε ότι η ορθή σύσταση των γευμάτων και όποια προβλήματα παρατηρούνται θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία του ΟΠΑΚΜ με τον Σύλλογο και παιδοδιατροφολόγο. Παιδοψυχολόγος δεν έχει προβλεφθεί. Ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να βρει προσωρινά μεταξύ των γονέων ή του περιγύρου τους κάποιον ειδικό, για επιμόρφωση των βρεφονηπιοκόμων στις σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης της βρεφονηπιακής ψυχοσύνθεσης. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ δεσμεύτηκαν για την διενέργεια σχετικής ημερίδας. Τεχνικός ασφαλείας μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ δεσμεύτηκαν να τον ενεργοποιήσουν για τον έλεγχο ασφαλείας και πυρασφάλειας και τη σχετική επιμόρφωση του προσωπικού. Ο κ. Μαντζώρος ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο έγκριση παιδιάτρου στις 11/6. Είχαμε θέσει προηγουμένως στη διάθεσή του τη βοήθειά μας. Τελικά, μας είπε σχετικά ότι υπάρχουν εξελίξεις, αλλά τίποτε ανακοινώσιμο. Εμείς πάντως εξακολουθούμε να διεκδικούμε παρουσία παιδιάτρου στους σταθμούς.
7)    Συγκεντρώσεις γονέων στους σταθμούς. Τονίστηκε η ανάγκη των γονέων να γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πνευματική και κοινωνική πρόοδο των παιδιών τους. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ δεσμεύτηκαν ότι ο θεσμός θα επαναλειτουργήσει μέσα στον Ιούλιο και θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο.
8)    Ανάρτηση πινάκων ανακοινώσεων του Συλλόγου στους σταθμούς (με έξοδά μας). Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ επιφυλάχθηκαν, αλλά δεσμεύτηκαν ότι οι προϊστάμενες θα διευκολύνουν την ανάρτηση των ανακοινώσεών μας και θα παροτρύνουν τους γονείς να συμμετάσχουν στο Σύλλογό μας.
9)    Να μη γίνονται προωθήσεις εμπορικών προϊόντων στους σταθμούς ούτε με μορφή παιδικών εκδηλώσεων, όπως έχει παρατηρηθεί, ούτε με άλλη μορφή. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ καταδίκασαν αυτά τα συμβάντα και εγγυήθηκαν ότι δε θα ξανασυμβούν.
10) Να μας παραχωρηθεί συμβολικά δημοτική περιουσία ως φορολογική έδρα. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ επιφυλάχθηκαν ως αναρμόδιοι. Το αίτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, καθότι φορολογική έδρα έχουμε τώρα προσωρινά σε ακίνητο μέλους του Δ.Σ., γεγονός που δε μπορεί να συνεχιστεί.
11) Να μην δημοσιοποιούνται στους σταθμούς τα ονόματα γονέων που οφείλουν τροφεία με οποιαδήποτε νύξη για τη φοίτησή των παιδιών. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΚΜ εγγυήθηκαν ότι δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Ασφαλώς τα αιτήματά μας δεν εξαντλούνται εδώ. Τα περισσότερα έχουν κατατεθεί ήδη από τις 7/12/2013 στη συνάντηση του προέδρου του ΟΠΑΚΜ με την τότε διοικούσα επιτροπή του συλλόγου. Θα τα θέσουμε όλα εκ νέου στη σχετική συνεδρίαση του ΟΠΑΚΜ, όπως δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποί του, και στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με το νόμο.
Παλλήνη, 17/06/2014
                         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γραμματέας



                   Παμφίλης Αντώνης                                    Βακίδης Σταμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.